νερο

Για το νερό

Geyser Νερό

Το νερό μας περιβάλλει παντού, όλο το χρόνο και σε διάφορα είδη και καταστάσεις. Και τι γίνεται αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά το νερό; Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ελάχιστα γιαυτό.

 

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ

Υπάρχουν δύο βασικές θεωρίες της προέλευσης του ύδατος: επίγεια και εξωγήινα.

Σύμφωνα με την πρώτη, μετά την εμφάνιση της Γης (περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν), ήταν μια καυτή φλεγόμενη μπάλα μάγματος. Μετά από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης μας άρχισε να κρυώνει βαθμιαία και από το μάγμα στην επιφάνεια το οξυγόνο άρχισε να συνδυάζεται με υδρογόνο. Έτσι, σχηματίστηκαν οι πρώτοι ωκεανοί.

Η θεωρία της εξωγήινης προέλευσης του νερού ισχυρίζεται ότι τα σωματίδια του νερού χτύπησαν τη Γη ως αποτέλεσμα μιας βροχής αστεροειδών. Επιπλέον, η βαρύτητα του πλανήτη θα μπορούσε να προσελκύσει εκατομμύρια χρόνια λεπτής σκόνης που περιέχει νερό από το διάστημα. Αυτή τη στιγμή αυτή η θεωρία θεωρείται λιγότερο επιτυχημένη από την «επίγεια».

Το ενδιαφέρον είναι παρόλη τη συνεχή κυκλοφορία νερού στον πλανήτη μας, η ποσότητα του δεν αλλάζει.

Η ισορροπία του νερού διατηρείται μέσω του γνωστού κύκλου νερού στη φύση. Το νερό εξατμίζεται από την επιφάνεια της γης και από τα νερά των Ωκεανών, σχηματίζει συμπλέγματα στην ατμόσφαιρα, που ονομάζονται σύννεφα, και στη συνέχεια επιστρέφει στη Γη ως βροχόπτωση. Οι επιφάνειες νερού εξαιτίας της εξάτμισης χάνουν περισσότερο νερό από ό,τι να επιστρέψουν με τη μορφή βροχοπτώσεων. Ξηρή γη.

Ως καταναλωτές του νερού, φυσικά, μας ενδιαφέρει η ποιότητα του νερού στη Γη. Σε ποιό σημείου το πλανήτη μας μπορείτε να βρείτε το πιο ποιοτικό, καθαρό και «υγιές» νερό; Η ετήσια έρευνα στον τομέα αυτό και η αξιολόγηση των κρατών που βασίζονται σε αυτά, για πολλά χρόνια οδηγούν στην καθαρότητα και την ποιότητα του νερού της Ελβετίας. Η συγκεκριμένη χώρα έθεσε το ζήτημα της οικολογίας, της προστασίας και της περιβαλλοντικής φροντίδας σε τέτοιο επίπεδο ώστε το νερό στην επικράτειά της να μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια από πολλές λίμνες και να μην φοβάται τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Επιπλέον, το συνηθισμένο ελβετικό νερό βρύσης σε σύγκριση με ειδικά καθαρισμένο εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό δεν μπορεί να συγκριθεί, ξεπερνώντας με βεβαιότητα σε όλα τα χαρακτηριστικά ποιότητας και καθαρότητας. Η Ελβετία καταναλώνει περίπου το 80% του νερού της από υπόγεια ύδατα και φυσικές πηγές. Το υπόλοιπο νερό καταναλώνεται από τις λίμνες. Η Ελβετία χρησιμοποιεί τις πιο εξελιγμένες και υψηλής τεχνολογίας συσκευές για την επεξεργασία των υδάτων. Καθώς επίσης βοηθάει το γεγονός ότι η χώρα έχει εγκαταλείψει εντελώς τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Εκτός από την Ελβετία, αξίζει να σημειωθεί η υψηλή ποιότητα νερού στις σκανδιναβικές χώρες: η Σουηδία κατέχει την δεύτερη θέση, η Νορβηγία είναι τρίτη, η Φινλανδία είναι η τέταρτη. Η Κόστα Ρίκα είναι η πέμπτη κορυφαία χώρα με υψηλή ποιότητα νερού. Όλες αυτές οι χώρες διαφέρουν για την εξαιρετικά σοβαρή ανησυχία τους για το περιβάλλον.

Η Νοργηγία είναι ο ηγέτης στην αξιολόγηση της ποιότητα του πόσιμου νερού. ‘Οπως και στην Ελβετία, χρησιμοποιούνται οι πλέον προηγμένες εξελίξεις στον τομέα της επεξεργασίας των υδάτων και πρωταρχικά των λυμάτων. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί καλύπτουν την ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για περισσότερο από 90%, γεγονός που επιτρέπει τη διατήρηση της ακεραιότητας και της καθαριότητας του Νορβηγικού οικοσυστήματος. Πολύπλοκες φυσικές συνθήκες έχουν διδάξει στους κατοίκους αυτής της χώρας να φροντίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους πόρους τους. Η ποιότητα των επιφανειακών υδάτων που χρησιμοποιούν για πόση μπορεί να θεωρηθεί ιδανική.

 

ΤΟ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΝΕΡΟ, ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Το κόστος του νερού καθορίζεται από έναν συνδυασμό διαφόρων παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι η προέλευση του ύδατος, η χώρα προέλευσης, η ανόργανη σύνθεση του νερού, ο σχεδιασμός του ως εμπόρευμα και ένας αριθμός άλλων παραγόντων.

Συχνά αποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός ένος μπουκαλιού νερού, δεν αξίζει λιγότερο, ή ακόμη και περισσότερο από το κόστος του περιοχεμένου του. Μια έμπρακτη επιβεβαίωση αυτού είναι το πιο ακριβό νερό στον κόσμο, Acqua di Cristallo Tributo a Modigliani. Βεβαίως, αυτό το νερό έχει τα υψηλότερα χαρακτηριστικά ποιότητας, καθαρότητας και κορεσμού με χρήσιμα στοιχεία. Κατά την κατασκευή του, χρησιμοποιούνται τρεις πηγές: πηγές της Γαλλίας, καθαρό νερό από τα νησιά Φίτζι και τους παγετώνες της Ισλανδίας. Ωστόσο, η τιμή σχεδόν των $ 50.000 (ανά λίτρο) συνδέεται όχι τόσο με την υψηλή ποιότητα του νερού, όσο με το σχεδιασμό της φιάλης. Είναι νερό με ιστορία. Η δημιουργία του συνδέεται με το όνομα Amedeo Modigliani, ένας εξαιρετικός Ιταλός καλλιτέχνης από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του εικοστού αιώνα. Οι επιμηκυμένο σχήμα του, το πορτρέτο και η συμπάθεια για τα αφρικανικά μοτίβα έγιναν οι βάσεις για τη δημιουργία μίας φιάλης σκίτσο υπό τη μορφή ενός προσώπου με απαλά σχήματα, που φτιάχτηκε από έναν άλλο καλλιτέχνη Φερνάντο Αλταμιράνο. Το δοχείο κατασκευάζεται, καλύπτεται μερικώς με χρυσό 25 καρατίων και έχει όγκο 1,25 λίτρων.

Για λόγους σύγκρισης, αξίζει να αναφερθεί το Φινλανδικό νερό Veen (μετάφραση «μητέρα του νερού»). Η φιάλωση γίνεται αποκλειστικά σε μπουκάλια που κατέχουν πολλά βραβεία για το σχεδιασμό τους. Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της ποιότητας των υδάτων, το Veen ξεπερνάει και την Acqua di Cristallo: έχει την πλουσιότερη σύνθεση ορυκτών, χρήσιμα στοιχεία της Γης και κρυστάλλινη καθαρότητα. Παρά το γεγονός αυτό, το κόστος της φιάλης Veen είναι «μόνο» $ 26 για 0,75 λίτρα. η τιμή για ένα λίτρο νερού δεν φθάνει τα σαράντα δολάρια.

Στις κορυφαίες 5 πιο ακριβές μάρκες νερού στον κόσμο, μαζί με τα παραπάνω εμπορικά σήματα, περιλαμβάνουν:

  • Το Bling H2O (το πιο ακριβό νερό στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξάγεται από τις ιαματικές πηγές στην πολιτεία του Τενεσσί). Η τιμή ανά λίτρο είναι περίπου 50 δολάρια. Πωλούνται σε φιάλες των 0,75 λίτρων σε τιμή $ 40-70, ανάλογα με τον αριθμό των κρυστάλλων Swarovski στο μπουκάλι.
  • 10 χιλιάδες π.Χ. (Καναδική μάρκα, το νερό εξάγεται από έναν παγετώνα κοντά στο Βανκούβερ σε απομονωμένο, περιβαλλοντικά καθαρό μέρος). Πρακτικά δεν υπόκειται σε βιομηχανικό καθαρισμό. Ένα λίτρο νερού κοστίζει περίπου 60 δολάρια. Πωλούνται σε φιάλες των 0,75 λίτρων με τιμή $ 49.
  • Το Kona Nigari (που εξάγεται κοντά στα νησιά της Χαβάης κατευθείαν από τη θάλασσα και περνάει πολλά στάδια καθαρισμού, διατηρώντας ωστόσο στην έξοδο μια γαλακτοκομική επίγευση). Η τιμή ανά λίτρο είναι $ 50 και υπάρχει σε φιάλες των 0,63 λίτρων αξίας $ 36.

 

ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕΙΩΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

Όποια και αν είναι η μέση ή μέγιστη τιμή του νερού, κανείς δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτό σε καμία χώρα του κόσμου. Η χρήση νερού είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας, της μακροζωίας, της ικανότητας αντοχής στο άγχος, των σωματικών και πνευματικών επιδόσεων και για μια καλή διάθεση. Εδώ είναι μερικοί παράγοντες σχετικά με την επίδραση του νερού στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος:

  • Το νερό βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, αυτό είναι ένα πολύ γνωστό γεγονός.
  • Το νερό, γεμάτο από ανόργανη σύνθεση, ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει τη μικροκυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει την όλη διαδικασία της κυτταρικής διατροφής και την καρδιακή λειτουργία, ενισχύει τα τοιχώματα των μεγάλων και μικρών αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλει στην καλύτερη τόνωση των τριχοειδών αγγείων.
  • Η χρήση ασθενούς μεταλλικού νερού συνιστάται για την πρόληψη και τη θεραπεία των κιρσών, της υπέρτασης, της αθηροσκλήρωσης, της ισχαιμικής καρδιοπάθειας.
  • Είναι σημαντικό να πίνετε περισσότερο από το 50% του νερού το πρωί προκειμένου να μειώσετε το βάρος της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων και των νεφρών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, πριν πάτε για ύπνο χρειάζεστε ένα ποτήρι νερό για να αποτρέψετε την αφυδάτωση τη νύχτα, να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

ΤΟ ΝΕΡΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Το νερό εισέρχεται σε όλους τους ιστούς, τα όργανα και στα κύτταρα του σώματος. Ακόμα και τα νύχια, τα μαλλιά και το σμάλτο των δοντιών είναι εν μέρει κατασκευασμένα από νερό, για να μην αναφέρουμε μαλακούς ιστούς και υγρά. Είναι απολύτως αποδεκτό να υποθέτουμε ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο υγροί από ό, τι οι στερεοί. Όταν υπάρχει αρκετό νερό στο κυτταρικό επίπεδο, όλα τα συστήματα σώματος λειτουργούν με μικρότερο φορτίο και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Το νερό μεταφέρει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες στα κύτταρα, παρέχοντας ένα φυσιολογικό σύστημα παροχής ενέργειας στα όργανα και στους μυς. Αυτό επηρεάζει άμεσα την τονικότητα, τη συνολική λειτουργικότητα και την απόδοση και σχετίζεται έμμεσα με το ζήτημα του επιπλέον βάρους.

Το νερό προωθεί την σωστή πέψη, καθώς τα πιο ξηρά τρόφιμα κινούνται πιο έντονα κατά μήκος της γαστρεντερικής οδού, παρεμποδίζοντας σημαντικά τη διαδικασία πέψης και αφομοίωσης των θρεπτικών ουσιών. Το νερό αποτρέπει την εμφάνιση δυσκοιλιότητας και δυσπεψίας, βοηθά στη διάσπαση των θρεπτικών ουσιών, την αφομοίωση των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων, την ελεύθερη ανταλλαγή μεταλλικών στοιχείων και τη δράση των ενζύμων.

Η σωστή διατροφή, η άσκηση, η ανάπαυσης είναι τόσο σημαντικά όσο και η κατανάλωση του νερού.

 

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΣΒΗΣΕΤΕ ΤΗ ΔΙΨΑ ΣΑΣ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΕΝΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΡΟΦΗΜΑ

Ωστόσο, σε ένα τέλειο σύστημα όπως το ανθρώπινο σώμα, υπάρχει μια απτή διαφορά μεταξύ των διαδικασιών στην κατανάλωση πόσιμου νερού και στην συνολική κατανάλωση ροφημάτων. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί αυτό είναι σημαντικό.

Γιατί είναι σημαντικό να σβήσετε τη δίψα σας με νερό, όχι με ένα άλλο ρόφημα; Πράγματι, το τσάι, ο καφές, τα ανθρακούχα ποτά είναι επίσης σε υγρή μορφή, σχεδόν εξ ολοκλήρου αποτελούμενα από νερό. Είναι το σώμα τόσο ανίκανο να καταλάβει πώς να πάρει νερό από ένα οποιοδήποτε ρόφημα, όπου τα κύτταρα το χρειάζονται τόσο πολύ; Ο οργανισμός φυσικά και θα καταλάβει, αλλά επειδή τα περισσότερα ροφήματα έχουν τόσο περίπλοκη χημική και βιοχημική σύνθεση, το σώμα θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να εξαγάγει νερό και να αφομοιώσει τις διαλυμένες σύνθετες ουσίες. Δηλαδή, το σώμα αντιλαμβάνεται τα περισσότερα ροφήματα όπως και τα τρόφιμα και οι προσπάθειες για την επεξεργασία τους είναι περίπου ίσες. Και αν δεν πίνετε νερό είναι σαν ένας άνθρωπος να καταναλώνει μόνο τροφή. Επιπλέον, τα περισσότερα ροφήματα έχουν διουρητικό αποτέλεσμα. Το νερό, το οποίο παρέχεται μέσω ένος ροφήματος, πολύ σύντομα εκκρίνεται μέσω των νεφρών. Έτσι φαίνεται σαν ένα άτομο να πίνει πολλά υγρά άλλα σε κυτταρικό επίπεδο να είναι αφυδατωμένο. Για να το αποφύγετε αυτό, μετά από ένα ποτήρι τσάι ή καφέ, καλό είναι να πιείτε λίγο καθαρό πόσιμο νερό. Αυτό είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό στην Ελλάδα, άλλα και στην ανατολή, διότι είναι συνηθισμένο μαζί με ένα φλιτζάνι καφέ να υπάρχει δίπλα και ένα ποτήρι νερό.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ

Τα σημάδια της χρόνιας αφυδάτωσης, εκτός από τα πιο προφανή, όπως η συνεχής ξηροστομία και η γενική αίσθηση της δίψας, υπάρχουν και μερικά έμμεσα σημάδια. Σκούρο χρώμα ούρων, κακή αναπνοή, κόπωση, ανήσυχος ύπνος, καούρα, γενική ανησυχία, άγχος και κατάθλιψη. Φυσικά αυτά τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν και για άλλους λόγους. Η χρήση και η ποσότητα του καθαρού πόσιμου νερού δεν είναι σε θέση να απομακρύνει εντελώς αυτά τα συμπτώματα, άλλα εν καιρό μπορεί να τα διευκολύνει σημαντικά.

Η μετάβαση στον σωστό τρόπο κατανάλωσης πόσιμου νερού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σταδιακά. Εάν μέχρι τώρα δεν πίνατε 30-40 mg. νερό για 1 kg βάρους, αυξήστε τη χρήση του σταδιακά, εστιάζοντας στην αντικατάσταση των εναλλακτικών ροφημάτων με καθαρό νερό. Αρχίστε να πίνετε 150-200 ml νερό 15-30 λεπτά πριν φάτε. Θυμηθείτε ότι το ζεστό νερό απορροφάται καλύτερα και το κρύο,  διευκολύνει τη δυσκοιλιότητα και έχει διουρητικές ιδιότητες. Μετά τη μετάβαση στη σωστή κατάσταση κατανάλωσης νερού, η ποιότητα ζωής ενός ατόμου αυξάνεται σημαντικά.

Πίνετε καθαρό νερό σε επαρκή ποσότητα για να είστε υγιείς!

 

(source: https://geizer.com/)